Orthopedische revalidatie

Heeft u rug, schouder, nek, bekken, elleboog, pols, knie, enkel of voetklachten, dan is een behandeling met de 4xT methode wellicht een oplossing om deze klachten snel te verminderen dan wel geheel weg te nemen. het resultaat van de behandeling is vaak al direct na de behandeling merkbaar.
Voor hardnekkige of langer bestaande klachten zijn in de meeste gevallen meer behandelingen nodig.

De orthopedische revalidatie volgens de 4xT methode (incl. bekkenbodemrevalidatie) is een therapeutische behandelmethode gebaseerd op een vernieuwde anatomische denkwijze met een bewezen goed en snelle resultaat.

Het is een manuele techniek gebaseerd op het losmaken van spier en bindweefsel.

Waarop is de 4xT methode gebaseerd

Alle structuren in ons lichaam zijn met elkaar verbonden door middel van bindweefsel (ook wel fascie genoemd).
Bindweefsel is een rekbaar weefsel dat overal in het lichaam voorkomt en dat alle onderdelen van het lichaam bij elkaar houdt, zoals de huidcellen, gewrichten, spieren en organen.
Het bindweefsel heeft een steunende en verzorgende functie. Het beschermt de organen, verbindt de huid met de spieren en hecht spieren aan botten.
Met de 4xT methode kunnen we ons bindweefsel beïnvloeden waardoor o.a. de mechaniek van gewrichten wordt verbeterd.
Hierdoor wordt er minder of geen pijn meer ervaren en kunt je direct makkelijker bewegen.

Hoe werkt de methode

4xT richt zich op het oplossen van het probleem.
Eerst wordt een startmeting gedaan om het effect van de behandeling te kunnen meten. Dan wordt de voorkeursrichting van het bindweefsel bepaald.
Het lichaam geeft zelf aan welke richting het bindweefsel op wil, omdat het zelf aanvoelt of er verbetering van de klacht optreed.
4xT staat voor testen, tapen, triggeren, en trainen. Het laatste is ook belangrijk voor de doorbloeding en genezing. Door langdurige rust treed er in de spieren krachtverlies op en worden ze dunner (atrofiëren).
Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en wanneer we dat een
tijdje minder of bijna niet meer doen merk je dat direct.
Er bestaat hiervoor een mooie treffende Engelse uitdrukking: ‘’If you don’t use it – you lose it’’.