Bekkenbodemrevalidatie

Vaak zijn klachten als urineverlies (incontinentie), rugpijn, bekken en heupklachten en potentieproblemen een gevolg van slecht of niet afdoende functionerende bekkenbodemspieren. Ook kunnen goed functionerende bekkenbodemspieren leiden tot betere sportprestaties.

Uit anatomische inzichten weten we dat de bekkenbodemspieren een onderdeel zijn van een grotere spiergroep en bindweefsel eenheid.
Daarom kunnen problemen elders in het lichaam leiden tot functieveranderingen van de bekkenbodem, zoals veranderingen in kracht en spanning.
Zo kan bijvoorbeeld littekenvorming in het lichaam of een verandering van de stand van de heupen en knieën leiden tot krachtafname van de bekkenbodemspieren.
Er zijn 1 miljoen mensen in Nederland met incontinentieklachten en 2,5 miljoen mensen met rugklachten.
Bij beide doelgroepen blijkt het bewust aanleren van het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren een gunstig effect te hebben op de klachten.
Alvorens met deze training wordt gestart, bestaat de methode uit een manuele behandeling van spier en bindweefsel en indien nodig tapetechnieken. Het is geen inwendige behandelmethode, wat door veel vrouwen als prettiger wordt ervaren.